Vår Historia

Jag ska berätta historien om hur tandläkaryrket har gått i arv...

Det är blandningen av praktiskt hantverk , medicinsk-odontologisk kunskap och fram för allt alla möten med människor som gör det här yrket så utvecklande, intressant och roligt. Jag ska berätta historien om hur tandläkaryrket har gått i arv i släkten på min mammas sida.

  

Gustaf Lundberg

Historien börjar med min mormorsfarfar Gustaf Lundberg, född 1870, som var en självlärd bytandläkare i byn Bjurträsk i norra Västerbottens inland. Han var en man med intresse för mer än jordbruket. En gång när han hade tandvärk drog han ut en tand på sig själv bara för att upptäcka att det var fel tand! Men han satte tillbaka tanden och se- den växte fast! Detta var ju intressant och senare vid ett tillfälle när en kringresande tandläkare var på besök i det närliggande samhället Norsjö, åkte Gustaf dit med sin hustru Marta som vid tillfället hade tandvärk. Tandläkaren var dock på väg hem och hade stängt sin väska för denna gång.

(bilden är från Gustaf Lundbergs pilgrimsresa till Jerusalem)

Gustaf frågade då:

Vad ska du ha för att lära mig yrket? 500 kronor blev svaret, väldigt mycket pengar på den tiden! Men Gustaf tog budet och åkte till Skellefteå och lärde sig yrket. Det tog två månader och sedan for han hem till Bjurträsk och började praktisera. Han drog ut tänder och tränade att göra löständer på fårkäkar innan han började på folket i byarna i bygden.

Man får väl hoppas att fåren var slaktade innan!

Pensionat

Så småningom utökades verksamheten med pensionat i granngården. Patienterna måste ju bo någonstans under de dagar det tog att dra ut tänderna och få sina nya löständer. Här kan man prata om entreprenörsanda! Han gjorde en stor insats i bygden- det var ont om tandläkare i dessa trakter på den här tiden.

Magnus Lundberg

Gustav dog 1936 och yngste sonen, min mormors farbror Magnus, som hade utbildat sig till tandtekniker i Stockholm drev mottagningen fram till en bit på 50-talet. Han utökade verksamheten och hade flera tandtekniker anställda. 

Verksamheten sågs inte med blida ögon av kollegorna som var legitimerade tandläkare, dvs att Magnus som var tandtekniker arbetade som tandläkare. Han blev anmäld ett par gånger och fick böter, men valde att lägga ner mottagningen 1951. Magnus öppnade sedan sport-och radioaffär i Norsjö.

Elisabeth Wiklund

Min mamma Elisabeth utbildade sig till tandläkare i Umeå på 70- talet. Hon startade sin privata verksamhet i Härnösand 1990, det som nu är Tandläkarna Wiklund.

Gustaf Wiklund

Jag utbildade mig också i Umeå och blev färdig tandläkare 2009. Jag äger och driver Tandläkarna Wiklund i Härnösand och Sundsvall.
Jag är pappa till tre flickor så vi får se om traditionen förs vidare...

Gustaf Wiklund

Tandläkare och pappa

 

 

 

 

 

 

 

Tandläkare, mamma, mormor och farmor