Yrkesroller

Tandläkare

Tandläkaren lagar ”hål” dvs borrar upp tanden och gör fyllningar som ersätter den förlorade tandsubstansen. Hon drar ut tänder som måste bort, ibland måste de opereras ut.Tandläkaren gör kronor och bryggor för att återbygga hela eller delar av bettet när man förlorat tänder. Man kan också ersätta en eller flera tänder med sk implantat. Då opereras först en titanskruv, implantat, in i käkbenet. Sedan bygger man krona eller brygga på dessa. Ibland görs också helproteser sk löständer, om alla tänder har förlorats. 

Tandsköterska

Tandsköterskans huvuduppgift är att assistera tandläkaren, förbereda alla instrument och material som ska finnas till olika behandlingar och samarbeta med tandläkaren vid behandlingen av patienten. Hon ser till att alla instrument rengörs och steriliseras noggrant efter de krav som ställs, att allt är förberett inför behandlingen och gör också vissa arbetsmoment självständigt.

Tandsköterskerollen har förändrats mycket de senaste åren – från att ha varit assistent, arbetar hon mycket mer självständigt idag. 

Tandhygienist

Specialutbildad på att förebygga och behandla karies och tandlossning. Tandhygienisten fyller en mycket viktig funktion på vår mottagning. Det är genom henne du får veta hur just du ska sköta dina tänder för att undvika att få ”hål” eller tandköttsinflammation som sedan kan leda till tandlossning eller tandvärk.

Vi har alla olika förutsättningar i livet – även när det gäller benägenhet för tandsjukdomar, tandhygienisten talar om hur just du ska sköta dina tänder. Fler och fler rön tyder på ett samband mellan hjärt- kärlsjukdomar och tandlossning – på vår mottagning ligger tonvikten på att förebygga tandlossning.

Vi vill att våra patienter ska få den bästa behandlingen – och det är att inte behöva laga någon tand alls! Att ha en frisk mun med starka tänder. 

Receptionist

Receptionisten är vårt ansikte utåt, det är hon som du först träffar när du besöker oss. Hon svarar i telefon, bokar tider, tar betalt, skickar ut kallelser och sköter våra administrativa rutiner. Våra receptionister är utbildade tandsköterskor, det underlättar förståelsen när du ringer och beskriver dina symptom.