Har du förlorat en eller flera tänder? Ung eller gammal, tandlossning eller karies, olycksfall eller avsaknad av tandanlag. Tandimplantat är ett idealiskt sätt för dig att få tillbaka ditt tidigare utseende och din tuggfunktion. Kontakta din tandläkare i Sundsvall eller Härnösand om hur vi kan hjälpa just dig med implantat

Vad är ett tandimplantat?

Ett tandimplantat är en liten titanskruv som ersätter en förlorad tandrot. Titan är ett material som accepteras väl av kroppen. Tandimplantatet sätts in direkt i käkbenet och växer fast. Läkningstiden – eller den tid det tar för implantatet att växa fast bra i benet – är i de flesta fall 8-12 veckor.

Modern implantatbehandling är en säker metod och lyckas nästan alltid. Inför behandlingen är det viktigt att göra en noggrann undersökning med bland annat röntgen för att kontrollera att käkbenet är friskt och att det finns tillräckligt med ben för att vi ska kunna operera in titanskruvar. Med hjälp av vår CBCT, en 3D-röntgen,  kan vi få ännu bättre information om hur käkbenet ser ut. Det är också viktigt att övriga tänder är friska och infektionsfria.

Implantatbehandlingen görs i två (ibland tre) steg.

  1. Först opereras ett eller flera titanimplantat in i käken – detta får sedan växa fast i käkbenet under åtta till tolv veckor. Detta är den kirurgiska delen av behandlingen.
  2. När implantaten läkt fast börjar vi framställningen av kronan eller bryggan som ska sitta på implantatet – den protetiska delen av behandlingen. Det kan behövas några inprovningar innan tänderna slutgiltigt är på plats.

Precis som naturliga tänder kräver också implantat regelbundna kontroller och noggrann munhygien. Med noggrann skötsel bidrar du till att implantatet kommer att fungera under lång tid. Våra tandhygienister informerar och visar dig om lämpliga åtgärder och god munhygien.

Det finns ingen åldersgräns uppåt för att få implantat. På barn och ungdomar som fortfarande växer väntar vi med implantat tills de vuxit färdigt.

Olika typer av tandimplantat

Singelimplantat

Implantatet ger den nya tanden ett stabilt fäste. Förr var enda alternativet brygga och då fick man slipa ner de friska granntänderna. Implantatet förhindrar också den nedbrytning av käkbenet som sker när man förlorar en eller flera tänder.

Delimplantat

Ersättning av flera tänder med en implantatförankrad brokonstruktion.

Hel käke

Dåligt passande löständer är ett stort funktionellt och socialt problem för många. Man känner sig inte trygg. Det blir besvärligt att gå till jobbet, det är inte roligt att träffa nya människor, det är ointressant att gå på restaurang. Drömmen vore egna tänder som sitter fast.

I dag kan du få en implantatbrygga som du vågar le och skratta med och tugga äpplen och knäckebröd utan skavsår eller smärta. Det är livskvalitet.