Vanliga frågor
- Är fluor giftigt?
Fluoridjonen är i sin fria form skadlig precis som kloridjonen. I bunden form är de vanliga fluoriderna ofarliga vid normal konsumtion. Vi får alla i oss kalciumfluorid genom vårt dricksvatten och vi har alla ätit natriumklorid (bordsalt) utan att det är farlig för oss. I din tandkräm finner du vanligast natriumfluorid som har starkt skyddande effekt mot karies. Utan fluoridskyddet får de flesta av oss snabbt nya hål i tänderna.
- Hur gör jag vid akuta tandbesvär?
När du som aktiv kund hos oss får akuta besvär ger vi dig en tid så snart som möjligt, oftast samma dag. Detta gäller under ordinarie öppettider. Vid tidpunkter när kliniken är stängd hänvisar vi till jourtandläkare som nås via 1177 (Vårdguiden).
- Kostar det för barn att gå hos en privat klinik?
Nej. Tandläkarna Wiklunds kliniker har vårdavtal med Region (tidigare Landstinget) Västernorrland vilket innebär att alla barn och ungdomar upp till 23 år som är skrivna på en adress i Västernorrland har kostnadsfri bastandvård hos oss precis som hos Folktandvården.
- Är det dyrare att gå till en privat tandläkare?
I Sverige råder fri prissättning inom tandvården vilket innebär att priset kan variera mellan olika kliniker. Detta gäller oavsett om kliniken är privat eller offentlig. Tandläkarna Wiklunds kliniker är anslutna till det statliga tandvårdsstödet och du får därför samma ersättning från staten för en specifik åtgärd hos oss som du får på Folktandvården.
Prissättningen kan också variera mellan åtgärder vilket innebär att en klinik som är billigast på exempelvis en undersökning kan vara dyrast på fyllningar.
Det viktigaste för att hålla nere sina tandvårdskostnader är regelbundenhet i besöken. Om vi kan åtgärda en skada medan den fortfarande är liten blir det mycket billigare än om skadan är omfattande. Vår målsättning är att du som patient hos oss inte ska få nya skador på dina tänder och vi lägger därför stor vikt vid förebyggande tandvård.
- När får man tandställning?
Tandställning får man när tänderna står på ett sätt som riskerar att störa den normala funktionen (t.e.x tuggningen) eller om tänderna riskerar att skadas om de inte flyttas (ex utstående framtänder). Vanligt är också att man vill ha tandställning av estetiska skäl för att man stör sig på tänder som står trångt eller är sneda. I dessa fall får man oftast betala behandlingen själv.
- Hur länge behöver man tandställning?
Hur länge man måste ha tandställning beror på hur gammal man är och hur mycket tänderna skall förflyttas. Normalt får man räkna med 1-2 år.
- Vad är plack?
Plack kallas de baktieriebeläggningar som bildas på tänderna och som kan orsaka hål i tänderna eller tandlossning. Det är placket vi tar bort när vi borstar tänderna. Fluor (Natriumflouride) i tandkrämen är minst lika viktig som borstningen då fluoren stör bakteriernas förmåga att orsaka skada på tänderna och stärker upp tandens emalj.
- Skillnad på tandläkare och tandhygienist?
Skillnaden mellan tandläkare och tandhygienist är ungefär som skillnaden mellan en läkare och en sjuksköterska. Tandhygienistutbildningen är en 2-årig högskoleutbildning medan tandläkare är en 5-årig högskoleutbildning.
Tandhygienisten får ställa diagnoser som rör karies (hål i tänderna) och parodontit (tandlossning) och behandla dessa förebyggande. Tandhygienisten får inte ställa övriga diagnoser på tillstånd som kan förekomma i munhålan.
Tandhygienisten får heller inte utföra reparativ vård (ex borra eller slipa på tänder eller käkben) eller kirurgiska ingrepp ( ex ta bort tänder eller operera in titanimplantat), det får endast tandläkaren göra.
- Vad gör en tandhygienist?
Tandhygienisten gör undersökningar av tänderna och bedömer om det finns hål i tänderna eller tandlossning. Tandhygienisten är särskilt utbildad på förebyggande tandvård och behandling av tandlossningssjukdom.
- Ont i tanden, vad kan det vara?
Värk i tanden kan ha flera olika orsaker men vanligast är en inflammation eller infektion orsakad av hål i tanden eller annan skada på tanden som retar tandens nerv.
Vanligaste orsaken till ilningsbesvär från tänderna är för hård tandborstning som medfört att tandrotens skyddande cement borstas bort. Denna typ av besvär är oftast övergående om du byter till mjuk tandborste och ändrar din borstningsteknik. Det finns också flera tandkrämer som kan lindra ilningsbesvär.
- När behöver man dra tänder?
Tänder kan behöva tas bort när skadan på eller omkring tanden är så omfattande att det inte finns någon behandling som kan rädda tanden, det kan t.e.x bero på hål i tanden eller tandlossning.
Tänder kan också behöva tas bort när det riskerar att skada närliggande tänder (ex visdomständer) eller för att skapa plats i samband med tandställningsbehandling. Ibland kan vi också behöva ta bort mjölktänder på barn för att underlätta för de permanenta tänderna att komma fram.
- Vad kostar det?
En basundersökning hos våra tandläkare kostar 1082 kr minus eventuellt ATB. Alla vuxna svenska medborgare får varje år ett allmänt tandvårdsbidrag (ATB) på antingen 300kr eller 600kr att använda till tandvård. Hur stort ditt allmänna tandvårdsbidrag är beror på din ålder. Alla barn och ungdomar har gratis bastandvård hos oss upp till 23 års ålder.
- Hur går det till?
När du kommer till oss för första gången börjar vi med en basundersökning där vi går igenom dina tänder och bedömer om det finns skador eller infektioner på och omkring tänderna. Vi går sedan tillsammans med dig igenom vad som behöver behandlas och hur mycket det kostar. Om du bestämmer dig för att göra den föreslagna behandlingen bokar vi tider som passar dig och din kalender.
- Fråga tandläkaren
Fråga tandläkaren
Undrar du över något som du inte hittar här på sidan går det bra att du ställer frågan här.